Wees stil, hoofd! ‘t Is winter!

Wees stil, hoofd! ‘t Is winter!

Hier in huis proberen we over het algemeen een beetje met de seizoenen mee te leven. Als je in het bos woont is dat in principe niet zo heel moeilijk want je wordt ermee om je oren geslagen (in de herfst zelfs heel letterlijk, als de eikels en kastanjes in salvo na salvo naar beneden komen kletteren. Op je hoofd). Als je (heel) klein woont, dan breng je als vanzelf meer tijd buiten door en als je veel ramen hebt, dan voelt zelfs binnen een beetje als buiten (en als het heel koud is ook trouwens, maar dat is dan weer minder prettig). Maar gek genoeg blijkt het vooral in de winter niet zo heel makkelijk te zijn. ’s Zomers leven we buiten, zijn de dagen en de avonden lang, zitten we barstensvol ondernemingsdrang en ideeën. Als het winter wordt roept de natuur ons op al die bruisende activiteit even los te laten, en letterlijk en figuurlijk naar binnen te keren. Aaah, winter… tijd voor gezelligheid, kacheltje aan, kerstboom, stamppot, warme chocomelk… Vroeg naar bed, laat eruit, niet te snel, rustig aan, laten sudderen, wat in het vat zit et cetera. Toch merk ik dat mijn hoofd niet mee wil. Heel mijn wezen schreeuwt om pompoensoep, kerstliedjes en wollen dekentjes op de bank en mijn kop blijft plannen maken, dingen willen, dingen moeten… En dan vraag ik me elk jaar weer af hoe het toch komt dat ik zo moe ben steeds in de winter! Komt dat echt door die donkere dagen voor Kerstmis, of komt het doordat ik te weinig cocoon? Te veel haast heb? Te veel nu wil?

Ik zou kunnen afsluiten met iets als ‘maar dit jaar ga ik het hélemaal anders doen!’. Maar weet je, dat voornemen heb ik elk jaar wel. Soms lukt het, soms niet. Ik weet niet hoe ik het er dit jaar vanaf ga brengen. Ik heb nog steeds veel in mijn kop, ik wil nog steeds van alles. Volgens Boeddhisten is verlangen de wortel van al het lijden en misschien hebben ze wel gelijk. Ik weet niet of het me ooit gaat lukken niet van alles te willen eerlijk gezegd. Maar misschien mag ik iets selectiever zijn. Of me gewoon iets minder druk maken. Mag je me aan houden, ok?

Fijn Lichtfeest,
Sanna

avatar
  Subscribe  
Notify of
Sluit Menu