De Noot van de Week #12 – Curtains

De Noot van de Week #12 – Curtains

De feestdagen zijn achter de rug, en de afgelopen weken zijn wij hier thuis druk bezig geweest met ons voornemen uit 2017 om het leven van ons gezin in 2018 zo eenvoudig mogelijk te maken. Dat vraagt veel loslaten – soms een pijnlijk en verdrietig proces en soms iets om naar uit te kijken, maar altijd uitdagend. Kwetsbaar. Spannend ook. Langzaam begint wel het resultaat van onze keuzes van het afgelopen jaar zichtbaar te worden, en dat betekent voor mij concreet meer tijd voor muziek. Dat betekent ook dat liedjes die al jaren ‘op de plank’ liggen eindelijk aan de beurt zijn om verder uitgewerkt te worden.

Eén van die liedjes is Curtains, een nummer uit mijn Amerika-tijd. In gedachten noem ik het soms een ‘klein’ liedje, omdat het erover gaat hoe klein we ons kunnen voelen als we ons kwetsbaar voelen. Als we rondlopen met al die emotionele bagage die we meeslepen, alle negatieve overtuigingen over onszelf die we hebben opgedaan tijdens ons leven – dat we niet goed genoeg zijn en dat nooit zullen worden ook, dat we onze zegeningen niet verdienen, dat we nooit zullen ‘winnen’, wat we ook proberen. Het gaat er ook over hoezeer we kunnen groeien als we kwetsbaar durven te zijn, en zowel liefde als pijn toe durven te laten.

Tot nu toe is Curtains nog niet echt voorbij het versgeschreven stadium geraakt, wat betekent dat er een tekst en een melodie zijn – en dat is het dan. Ik ben begonnen het verder vorm te geven, maar daar wil ik graag jullie hulp bij vragen. Ik wil vooral spelen met de harmonieën, maar ben er nog niet uit hoe precies. In onderstaand filmpje zie je drie versies van Curtains achter elkaar, en ik wil heel graag van jullie horen welke versie je de mooiste vindt, en (als je het kan verwoorden) ook waarom.

De harmonie-stemmen worden trouwens geproduceerd door een leuk apparaatje dat een Vocal Harmony Pedal heet – een voetpedaaltje waar mijn microfoon in steekt, en die automatisch tweede en derde stemmetjes produceert terwijl ik zing. Bij een studio-opname zou ik altijd elke partij gewoon opnieuw inzingen omdat dat uiteindelijk het best zal klinken, maar dit apparaatje zorgt ervoor dat ik ook tijdens optredens in mijn eentje kan klinken als een barber shop, zeg maar. Het vraagt wel wat oefening om op het juiste moment op het pedaaltje te stampen zonder tegen mijn mic te stoten of mijn gitaar te laten vallen, maar hey, dan heb je ook wat. (De opname zelf is verder niet van denderende kwaliteit, die is gemaakt met onze huis-tuin-en-keuken-fotocamera. En technisch gezien loopt het nog niet helemaal. Wordt aan gewerkt 😉 ). En met veel dank aan mijn schoonouders voor de oefenruimte! <3

Ik ben benieuwd naar jullie mening! A, B of C

Curtains

My heart is caught in barb wire again
Afraid to move
Afraid to let somebody in
I feel like I am drowning again
But if I die
It ‘d be a chance to start again

The fear I might get hurt and
The fear it won’t be worth it
The fear that if I show my fears
Then everyone will see my tears
And I’ll never stop crying

I’ll try to strike a bargain again
With destiny
To maybe this time, let me win
I’ll try to be a good girl again
And face the wall
Stand in the corner, don’t come in

The fear I might get hurt and
The fear it won’t be worth it
The fear that if I show my fears
Then everyone will see my tears
And I’ll never stop crying

I’m walking around naked again
But now the sun
Feels warm and tender on my skin
And I won’t need a curtain again
To hide my pain
And keep the world from looking in

The fear I might get hurt and
The fear it won’t be worth it
I know now if I show my fears
Allow the world to see my tears
The fear may well subside and
there’ll be no need to hide and
I might be feeling vulnerable
But it’s all worth it after all
And in the end, I will stop crying
In the end, I will stop crying

© 2011 Sanna Songbird

avatar
  Subscribe  
Notify of
Sluit Menu