De Noot van de Week #10 – Als je de stilte bewaart

De Noot van de Week #10 – Als je de stilte bewaart

Deze week was het (op 5 december) International Volunteering Day – de Internationale Dag van het Vrijwilligerswerk. Daarom dit keer een liedtekst die ik (op een bestaande melodie) schreef als vrijwilliger bij Stichting Wigwam, in 2008. Stichting Wigwam organiseert al 20 jaar gezinsvakanties voor gezinnen met kinderen met een beperking, en doet dat met de hulp van een heleboel enthousiaste, toegewijde vrijwilligers. In 2008 kwam ik via mijn partner in aanraking met de Wigwam omdat hij daar projectleider was, en in de twee jaren erna deden we samen het projectmanagement voor de locatie Arnhem. Beiden hadden we geen achtergrond in de gehandicaptenzorg, dus waar het de zorg betrof vertrouwden wij voor de inhoudelijke expertise maar al te vaak op onze super-ervaren vrijwilligers, die niet zelden ook een bààn hadden in het veld (en in de vakantie dus nog eens kwamen vrijwilligen!). Ik reken mijn tijd bij de Wigwam tot een van de meest verrijkende in mijn leven. Ik had nooit kunnen bedenken hoezeer het me zou raken om van dichtbij te mogen ervaren wat het betekent om een kind met een beperking te hebben, op praktisch, emotioneel en sociaal gebied. Om getuige te zijn van de veerkracht, de levensvreugde, het uithoudingsvermogen en de liefde van deze kinderen en hun ouders en broers en zussen, zelfs op de zwaarste momenten, was levensveranderend.

De kinderen van onze Wigwamjaren, en ook hun broers en zussen, zijn nu tieners en jong-volwassenen. Op Facebook krijg ik af en toe een glimp mee van hun leven, en altijd zwelt mijn hart dan – van trots en blijdschap dat ik ze even mocht kennen. Sommigen zijn er niet meer, sommigen zijn er nog maar zullen niet oud worden. Ook aan hen denk ik terug. Vrijwilligers hebben soms nog jaren contact met het kind dat ze begeleid hebben – bij het Wigwammen ontstaan er bijzondere vriendschappen (en huwelijken en baby’s ook, trouwens – tussen vrijwilligers dan hè). Ik schreef de tekst van ‘Als je de stilte bewaart’ voor de afscheidsavond na mijn eerste Wigwamweek. Ruim negen jaar later voel ik nog steeds de ontroering die toen de tekst uit mijn pen liet vloeien.

Als je de stilte bewaart (When you say nothing at all)

Ik word stil als ik zie hoezeer jij me vertrouwt
Een bijzondere band waar je samen aan bouwt
Ik heb geen woorden nodig, die schieten tekort
Om te zeggen hoe duidelijk wordt:

Een lach om je mond of een traan op je wangen
Zo toont niet alleen jij, maar elk mens zijn verlangen
Een woord of een zin kan veel zeggen en is vaak veel waard
Maar soms zeg je meer als je de stilte bewaart

Als de stem in jezelf even niet zo goed wil
Dan demp ik die van mij en ik blijf even stil
Zo leren we luisteren met ons gevoel
En zo weet ik toch wat je bedoelt

Een lach om je mond of een traan op je wangen
Zo toont niet alleen jij, maar elk mens zijn verlangen
Een woord of een zin kan veel zeggen en is vaak veel waard
Maar soms zeg je meer als je de stilte bewaart

© Sanna Songbird

avatar
  Subscribe  
Notify of
Sluit Menu